Nyirokmasszázs

A nyirokrendszer különböző nyirokerekből és nyirokcsomókból áll. A nyirokrendszer feladata azoknak a sejteknek, nagy molekulájú anyagoknak a keringésbe való visszajuttatása, amelyek méretükből adódóan nem képesek a keringésbe való direkt visszalépésre.
Normális körülmények között a nyirokképződés és a nyirokelvezetés egyensúlyban van.

Amennyiben a nyirokrendszer ezt a feladatot nem képes végrehajtani nyiroködéma alakul ki.
A nyiroködéma látható és érezhető szöveti duzzanat (pl: boka, lábszár területén, az ujj rányomásakor megtartja a benyomatot).
A nyirokrendszer elégtelen működésének korai felismerése nagyon fontos, mert könnyebben kezelhető, másrészt a lehetséges szövődmények megelőzése miatt, amik tartós egészségkárosodáshoz vezethetnek.

A nyirokrendszert érhető károsodások pl: sérülés, baleset, operáció esetén a nyirokerek átmetszése, rosszindulatú daganat, nyirokcsomó eltávolítása, végtagok hosszú ideig tartó elszorítása.
A nyiroködéma enyhébb esetben még visszafordítható stádiumban van (végtag felpolcolás, nyirokmasszázs).
A manuális nyirokmasszázs (lymphoticus drainage): speciális, finom masszázs technika. Az enyhe, gyengéd váltott nyomásokkal vákuumot képezünk, amely a nyirokfolyadék elvezetését segíti.

Már az első kezelést követően kellemes meglepetéssel tapasztaljuk közérzetünk javulását.
A kezeléssel az elégtelen, vagy károsodott nyirokrendszer csökkent működése következtében a szövetekben maradt nyirokfolyadékot távolítjuk el ezekből. A kezelés fontos alapeleme a manuális nyirok-drenázs, amelynek lényege, hogy a fő nyirokcsomók aktiválásával (speciális masszázs) szívó (draináló) hatást gyakorolunk a periférikus nyirokerekre, ezáltal fokozzuk a nyirokkeringést, és speciális fogásokkal segítjük a nyirokfolyadék nyirokerekbe való visszajutását, továbbszállítását.

A nyirokdrenázs hatásai:
– Hat a vegetatív idegrendszerre, fájdalomérző reflexpályákra. A páciens nyugodt lesz, fájdalomérzete csökken.
– Hat az immunrendszerre: a nyirokcsomóknak fontos szerepe van a baktériumtoxinok és más mérgező anyagcseretermékek méregtelenítési folyamataiban.
– Hat a vérerek és nyirokerek simaizomzatára: ha valami miatt zavar keletkezik a manuális nyirokdrenázzsal, ezt helyreállíthatjuk.
– Drenázs hatás: folyadék és váladékelvezetés – kötőszöveti folyadékra hatunk (vírusok, baktériumok, toxinok, salakanyagok).

A nyirokmasszázs indokolt:
Megelőzés (prevenció): a folyadékegyensúly megtartása érdekében.
Regenerálás – minden pangásos állapot esetén: Terhességi érödémák, bőrelváltozások, terhességi csíkok.
Fogyókúrázóknak a rugalmasság megtartása miatt.
Minden olyan bőrelváltozás, esetén, ahol fehérje túltengés áll fenn: allergia, krónikus ekcéma, megfázások, hajhullás.