Fitoterápia

 

A NÖVÉNYEK GYÓGYÍTÓ EREJE 

A növények gyógyító célú felhasználása egyidős az emberiséggel. Nyugaton egészen a XVIII. századig elsősorban gyógynövényekkel gyógyítottak. Ma a WHO becslése szerint világszerte 3-4-szer gyakrabban alkalmazzák a gyógynövény-gyógyászatot, más szóval fitoterápiát, mint a hivatalos orvoslást és még az orvosok is gyakran hívják segítségül a gyógynövényalapú gyógyszereket.

A gyógynövények (gyógynövény-készítmények) lassabban hatnak, mint a gyógyszerek, mivel kisebb a hatóanyag-tartalmuk. Különösen így van ez, ha hosszabb ideje fennálló betegségről van szó. Mihelyt azonban a gyógynövény serkenteni kezdi a szervezet öngyógyító mechanizmusait, a beteg esetleg rövid idő múltán jobban érzi magát. Az adott betegség gyógyítása, a panaszok csillapítása mellett a gyógyfűvészek célja a beteg általános egészségi állapotának és életerejének helyreállítása.

Amennyiben ön orvosi kezelés alatt áll, de egyidejűleg más jellegű terápiát is ki szeretne kipróbálni, arról feltétlenül tájékoztassa orvosát! A kétféle gyógymód ugyanis egymás hatását módosíthatja.

A GYÓGYTEA KÉSZÍTÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

Gyógyászati (terápiás) célra legideálisabb a friss, szennyeződésektől mentes gyógynövény. Amennyiben ilyen nem áll rendelkezésre, szálas (semmiképpen nem filteres) gyógyfüveket ajánlok gyógytea keverék készítéséhez Az összetevőket gondosan összekeverjük, (homogenizáljuk), és egy jól záródó üvegben, vagy porcelánedényben, esetleg bélelt papírzacskóban tároljuk.

A gyógyteák nagy részét forrázással készítjük. Egy csapott evőkanálnyi (kb. 3 gramm)
teafű keveréket forrázzunk le egy csészényi (2,5 dl) vízzel. Lefedve állni hagyjuk 5 -10 percig, majd leszűrjük. (Amíg ismeretlen a tea keverék íze, illetve hatása, a rövidebb, később a hosszabb áztatási időt javaslom.) A gyökereket, kérgeket tartalmazó gyógytea keverékeket 2-3 percig főzzük. Előre felforralt, majd langyosra kihűlt vízben áztatjuk a csipkebogyót (kb. 5-6) óra, illetve a fagyöngyöt (kb. 12 óra).

A gyógytea készítésnél kerüljük a fémedények, fém eszközök használatát. Ízesíteni – ha szükséges – kevés mézet ajánlok, citromot NEM! Amennyiben eltér a teakészítés a fenti leírástól, minden esetben külön jelzem.
Ez különösen az egyénre szabott – az egyén korát, betegségét stb. figyelembe véve – gyógytea keverékek elkészítésére, fogyasztására érvényes.

Személyes állapotfelmérés alapján gyógytea keveréket állítok össze minden kedves páciensemnek, aki talpreflexológiás és/vagy fülakupunktúrás kezelésen vesz részt! Ez a BÓNUSZ az ezeken a kezeléseken résztvevő pácienseimnek – személyre szabott és ingyenes!